Koncert k mezinárodnímu dni epilepsie – „PURPLE DAY 2011“
a brněnská skupina MOŠNY

V rámci mezinárodního dne epilepsie s názvem Purple Day, který připadá každoročně na 26. března, uspořádá Centrum pro epilepsie Brno charitativní koncert a podpoří tak celosvětovou kampaň za zvyšování povědomí o epilepsii. Koncert se uskuteční ve středu 23. 3. 2011 od 16,30 hodin ve Svatoanenské kapli FN u svaté Anny, Pekařská 53. Vystoupí zde brněnská vokální skupina Mošny. Vstupné bude dobrovolné.

Něco málo o Purple Day
Purple Day byl založen v roce 2008 devítiletou Cassidy Megan z kanadské provincie Nova Scotia, která s pomocí Epilepsy Association of Nova Scotia stála u zrodu mezinárodního úsilí věnovaného zvyšování povědomí o epilepsii po celém světě. Motivována při tom byla jejím vlastním zápasem s epilepsií. Cassidy si klade za cíl přimět lidi mluvit o epilepsii ve snaze rozptýlit mýty a informovat ostatní lidi s epilepsií, že nejsou sami.

Epilepsie postihuje více než 50 milionů lidí po celém světě. To je více než roztroušená skleróza, dětská mozková obrna, svalová dystrofie a Parkinsonova choroba.

Proč fialová?
Levandulová je mezinárodní barva pro epilepsii. Fialová barva je také často spojována se samotou, která reprezentuje pocit izolace mnoha lidí s epilepsií - osoby trpící záchvatovými poruchami se tak často cítí.

Cassidy Poselství – 2011
Vzdělávat lidi o epilepsii je velmi důležité, protože lidé potřebují vědět, co dělat, když vidí někoho v záchvatu. Potřebují vědět, že existují různé typy záchvatů a že se nemusí bát epilepsie nebo lidí, kteří ji mají. Vzdělání také pomáhá lidem s epilepsií vědět, že nejsou sami.

O skupině Mošny
Brněnská vokální skupina MOŠNY vznikla na podzim roku 1992. Její repertoár tvoří zejména vícehlasé původní písně z dílny Ivo Cicvárka, ale i skladby z různých žánrů ve vokální úpravě kapelníka Jiřího Mrázka (spirituály, gospely, skotské a irské balady, písně z muzikálů či kousky z klasické hudby). Řada z nich je v úpravě a cappella. Pro skupinu v poslední době také píší textaři Jiří moravský Brabec a Petr Sedláček.