Národní den epilepsie v Café Práh Brno

Nejčastější závažnou chronickou nemocí mozku trpí v ČR cca 100 000 lidí.

30. září je Národním dnem epilepsie a lidé si jej připomínají napříč Českou republikou. V Brně měla připomínka tohoto dne formu besedy s epileptology Centra pro epilepsie Brno a divadelního představení divadelního spolku Prkno s názvem Dámská šatna. Vše proběhlo, tak jako v minulých letech, v Café Práh v brněnské Vaňkovce, tentokrát v pondělí 26. září. Připomněli jsme si tak jedno z nejčastějších neurologických onemocnění a u dětí nejčastější chronickou chorobu vůbec.

„V současnosti umíme účinně pomoci 60–70 procentům epileptiků. Díky lékům mají tito lidé záchvaty plně pod kontrolou. U třetiny pacientů ale farmakologická léčba nezabírá. Významné části těchto tzv. farmakorezistentních pacientů lze však často pomoci léčbou operační. Důležité je zkoumat příčiny nemoci a zavádět nové léčebné metody, které by pomohly nemoc zkrotit. To se nepodaří bez navýšení finančních prostředků do vědy a výzkumu,“ uvedl profesor Milan Brázdil, předseda České ligy proti epilepsii ČLS JEP.

Neméně potřebná je také psychosociální pomoc především farmakorezistnentím pacientům s epilepsií, protože i v dnešní době se mohou tito lidé setkávat se stigmatizací, neporozuměním a jistou formou diskriminace. Osvětu a informování veřejnosti považujeme za důležité, a i za tímto účelem bylo vyhlášeno 30. září Národním dnem epilepsie.

Marta Michnová, DiS.
sociální pracovnice Centra pro epilepsie Brno

 

Národní den epilepsie v Café Práh Brno Národní den epilepsie v Café Práh Brno Národní den epilepsie v Café Práh Brno Národní den epilepsie v Café Práh Brno Národní den epilepsie v Café Práh Brno Národní den epilepsie v Café Práh Brno